Çocukları ikna yöntemleri nelerdir?

cocuk-ikna-yontemleri

ÇOCUKLARI İKNA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Ailelerin çocuklarıyla ilgili zaman zaman; ‘’şimdi bu durumda ne yapmalıyım?’’ vb. gibi soru işaretlerine neden olan çaresiz kaldığı dönemleri vardır. Bu dönemler özellikle, ilk çocuk sahibi olunduğunda daha sık akla gelir. Hatta çocukların içinde bulunduğu belli zaman dilimleri daha da kritik süreçler olarak karşımıza çıkar.

Çocukların ‘’inat çağı’’ olarak adlandırılan 2 yaş sonrası dönemde davranış kalıplarının sağlıklı bir biçimde şekillenmesi şüphesiz ki anne ve babanın tutumlarına bağlıdır. Çocuğunuz sizinle her konuda inatlaşmaya başladıysa, sizler için zor süreç başlamış demektir.  Bu dönem bir yandan çatışmaların başladığı süreç iken bir yandan da çocuğunuzun kişiliğinin oluşmaya başladığı dönemdir.  Artık benliğinin farkına yavaş yavaş varmaya başlayan çocuk sizlere, ‘’ ben artık buradayım!’’ demeye başlamıştır bile…

Çocukları İkna Etmek İçin Kesinlikle Geçerli Nedenler Önlerine Sunulmalıdır!

Çocukla konuşmak ve onu ikna etmek önemlidir. Fakat bunu yapmaya çalışırken geçerli nedenlerin önlerine sunulması olmazsa olmazlardandır.  O an sadece siz istediniz diye o davranışı yapmaması gerektiğini izah etmeye çalıştığınızda o an ki çatışma daha çok büyüyecektir.  Bazı durumlarda esnek olabilmek ve katı olmamaya özen göstermek oldukça önemlidir.

Çocukla Konuşurken Göz Hizasına Gelmek Önemlidir!

Uygulanan ikna edici yöntemler ne olursa olsun öncelikle şartları eşitlemek gerekmektedir.  Çocukla konuşurken göz hizasına gelmek, onu anladığınızı ifade eden temaslarda bulunmak ve elinden tutarak onu dinlemeye çalışmak onu dikkate aldığınızı gösterir.

İnat eden çocukla tartışmak, istenileni yaptırmaya çalışmak için kızmak herhangi bir yarar sağlamaz. Çocuğu öyle bir durumda yalnız bırakmak ve kendi kendisiyle sakinleşmesini beklemek doğru davranıştır.  Çocuk sakinleştikten sonra çocuğunuzla onun davranışlarını hedef göstermeden sadece durumdan rahatsız olunduğu dile getirilmelidir.

Anne ve baba olarak eş tutumla hareket edip bu inatlaşma döneminde çocuğunuza karşı gösterdiğiniz sağlıklı davranış biçimi, çocuğunuzun gelecek hayatındaki karakter özelliklerini belirleyecektir.

Diğer yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaşmak güzeldir:
Tags
Yazan:

Uzm. Aile Danışmanı