Okula Başlarken

Ataköy Anaokulunda psikolojik danışmanlık birimi olarak, çocukların tüm gelişim alanlarının desteklenmesi amaçlanır. Bireysel ve grup içerisindeki performansları değerlendirilerek, potansiyellerinin en üst seviyeye çıkarılması, ayrıca gelişimlerinin önünde var olabilecek engellerin ortadan kaldırılması hedeflenir.

Rehberlik birimimiz ‘’önleyici ve gelişimsel’’ rehberlik anlayışıyla hareket etmektedir. Öğrencilerle ilgili yapılan gözlem ve çalışmalar velilerle paylaşılır ve ihtiyaç duyulan alanlarda önerilerde bulunularak gerekli yönlendirmelerde bulunulur.

Rehberlik hizmetleri bir süreç olarak değerlendirilir ve okul-aile iş birliği içerisinde ele alınarak değerlendirilir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencilerimizin aşağıda yer alan temel becerileri kazanması hedeflenmektedir;

  • İhtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini uygun yollarla ifade edebilen,
  • Karşılaştığı yetişkinler ve akran ilişkilerinde güvenli bağlar kurabilen,
  • Okul kurallarına ve değişen çevresel koşullara uyum sağlayabilen
  • Problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş,
  • Yaşına uygun sorumluluk alabilen ve aldığı sorumluluğu yerine getirebilen ve gelecekte çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı ve yaratıcı bireyler yetiştirmektir.

 

‘’Okula Başlarken’’

Çocuk sosyalleşmeye ailede başlar ve sonrasında anaokulu aracılığı ile dış dünyaya açılarak akranları ile ilişkilerini geliştirir. Bu nedenle çocuğun hayatında kalıcı etkileri olan okul öncesi eğitimin önemi büyüktür.

Bu süreçte öncelikle ebeveynlerin sakin, sabırlı ve kararlı olmaları, okul ile iş birliği içerisinde ve ortak tutumla hareket etmeleri çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Okula uyum sürecinde ailelere öneriler;

  • Okula başlamadan önce çocuğun duygusal olarak hazırlanması: Kısa ve net ifadeler kullanarak çocuğunuzu okul süreciyle ilgili bilgilendirebilir, okul kavramını ona açıklayıp bununla ilgili ona resimli hikâye kitapları okuyabilir, ayrıca kendi çocukluğunuzdaki okul anılarınızı onunla paylaşabilirsiniz. Böylece belirsizliğin yarattığı kaygıyı bir nebze olsun hafifletmiş olursunuz.
  • Çocuğun oryantasyon dönemi dahil okula düzenli bir şekilde getirilmesi okula alışmasını kolaylaştıracaktır.
  • Eve döndüğü zaman okulda gününün nasıl geçtiğini sorduğunuzda anlatmak istemiyorsa, zorlayıcı ve ısrarcı bir tutum içerisine girmemeniz önemli olacaktır. Bununla beraber çocuğunuz ısrarla okula gitmeyi reddediyorsa onu yargılamadan dinlemeli ve ihtiyacı olan şeyi anlamaya çalışmalısınız. Elbette bu süreçte okul yönetimi, öğretmenler ve okul psikoloğu da sizi destekliyor olacaktır.
  • Bu süre zarfında en sevdiği ve değer verdiği oyuncağını okula getirmesi yönünde ona öneride bulunabilirsiniz. Bazı çocuklar kendilerine ait özel bir oyuncağı henüz yabancı oldukları akranlarıyla paylaşmaktan çekinebilir, dolayısıyla bu önerinizi reddettiği takdirde okulda yer alan farklı pek çok oyuncakla oynayabileceğini söyleyebilirsiniz.
  • Okul çıkışı onu okuldan kimin alacağı, eve geldiğinde kimin karşılayacağı, vb konularda okul sonrasına dair bilgilendirmede bulunabilirsiniz.
  • Okula girdiğinizde beraber okulu gezebileceğinizi ve bir süre onun yanında kalabileceğinizi ona ifade edebilirsiniz. Bu süre zarfında ihtiyaç duyduğunda sizi yanında bulabileceğini bilmesi ona kendini iyi ve güvende hissettirecektir.
  • Çocuğunuzun sonraki süreçte kolay ayrılabileceği ebeveynle (bakım verenle) okula gelmesi yine süreci kolaylaştıran etmenlerden biridir.

2019-2020 eğitim- öğretim yılı oryantasyon sürecinde hem sizin hem öğrencilerimizin heyecanına ortak olduğumuzu belirtir, bizlerle kurduğunuz iş birliği için teşekkür ederiz. Okulumuzda geçirdikleri her yeni günün öğrencilerimize sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle.

 

Paylaşmak güzeldir:
Yazan:

Uzm. Aile Danışmanı